Småbarnsliv och ett intresse för heminredning går inte alltid hand i hand. Som bekant är barn nyfikna individer som gärna utforskar genom att klättra, kladda och göra bus. Det kan då kännas tröstlöst att försöka skapa någon form av ordning i hemmet, men det är faktiskt fullt möjligt.

Du minns kanske när ni bara var två i hushållet och saker fick vara ifred? Ni kanske investerade i vackra designmöbler, möbler som du nu funderar på om de verkligen kommer att klara åren av småbarnskaos i helt skick. Var inte orolig, det finns en mängd knep du kan ta till för att behålla ordningen och förståndet intakt.

Skydda ömtåliga möbler snyggt

Kanske har du en vacker och dyr soffa som inte riktigt går ihop med kladdiga barnhänder? Ett enkelt och snyggt sätt att skydda den är att köpa ett tvättbart överkast och drapera över den. Matcha gärna med kuddar som passar till. Vips har du en ny soffa som är lätt att rengöra om olyckan skulle vara framme. Stolar med klädd sits går istället att skydda med mysiga fällar, gärna i syntet så att de är lätta att tvätta. Förutom att denna lösning är praktiskt, är den faktiskt också kul. Genom att använda dig av tvättbara textiler kan du lätt förändra ditt hem efter tycke och smak.

Undvik rit-olyckor

Finns det någon småbarnsförälder som inte förtvivlat tittat på den nya tapeten och upptäckt att den nu är täckt av ett antal huvudfotingar? De är få i sådana fall. Små barn utforskar och gillar att måla. När de ser en blank yta ser de det närmast som sin plikt att fylla den med sin konst. En lösning kan vara att införskaffa en whiteboard och sätta upp på en vägg. Den går att måla på om och om igen utan att någon blir ledsen. Du kan också köpa stora rullar med ritpapper och rulla ut på golvet så att din lilla skatt kan få utlopp för sina konstnärsambitioner utan att det kräver omtapetsering.

Ta vara på tiden

Sist men inte minst är det viktigt att påminna sig själv om att småbarnsåren går fort. Ta därför vara på tiden och njut av den. En dag kommer ni att skratta åt chokladfläckar i soffan och konstverk på väggarna. Saker är trots allt döda ting som i det långa loppet faktiskt inte betyder så mycket.