Som förälder har man ett ansvar i att se till så att barnen mår bra. Det inkluderar att de får en hälsosam kost och lever i en trygg och bra vardag. Det inkluderar även att barnen hålls rena, men hur gör man när barnet helt enkelt vägrar att bada?

För majoriteten av föräldrar är badet lekande lätt. Ungarna står redo och trampar förväntansfullt medan badkaret fylls upp. Nu är det ju dags för vattenlek och bubblor i massor! Ja, för vissa i alla fall. För andra kan badet vara en mycket jobbig upplevelse och något man gör allt i världen för att slippa ifrån. Som förälder kan det naturligtvis kännas väldigt jobbigt, speciellt när barnets hår ser ut att vara doppat i smör och naglarna är kolsvarta. Att inte vilja bada är ett relativt vanligt problem, men något som också måste lösas.

Bästa tipsen för barn som vägrar bada

1. Låt barnet få leka med roliga leksaker i badet. Det blir betydligt roligare om man har båtar, dockor eller gosedjur som får plaska tillsammans.

2. Fungerar inte de vanliga leksakerna? Då kan du behöva ta till nya alternativ. Surfa in på partykungen.se och se om det finns roliga vattenfärger, partytutor eller annat som du kan locka med. Ja, det är faktiskt helt okej att muta.

3. Skippa tvånget för allt i världen. Att tvinga ditt barn ner i vattnet kommer bara att förstärka känslan hos den lilla. Som förälder gäller det att ha många ess i rockärmen om du ska lyckas övervinna badfobin.

4. Ta reda på vad problemet är. Är det så att ditt barn hatar att få vatten över ansiktet kan ni införskaffa en duschskärm. Är det tråkigt utan bubblor? Töm ut schampoflaskan. Är det kallt när man kommer upp? Häng kläderna på elementet innan.