Redan som liten är man medveten om att bebisar använder blöja och att en sådan måste bytas med jämna mellanrum, men hur ofta ska man egentligen byta b

Redan som liten är man medveten om att bebisar använder blöja och att en sådan måste bytas med jämna mellanrum, men hur ofta ska man egentligen byta blöjan? Som nybliven förälder kan detta vara en grej som är svår att förstå sig på. Om man tittar på statistiken så visar den att en nyfödd bebis kissar ungefär varje 20:e minut. Det betyder alltså att du skulle behöva byta din bebis blöja hundratals gånger om dagen om du ska byta vid varje kissning. Så är dock inte fallet. En nyfödd bebis kanske kissar väldigt ofta, men mängderna är också mycket små. Det betyder att du inte behöver byta blöjan hela tiden. De blöjor som finns idag är dessutom tillverkade på ett sådant sätt att de ska kunna absorbera väldigt mycket innan de är överfulla.

En rekommendation är att man byter blöjan åtminstone var tredje timme, men undantag kan ske under natten. Som nybliven förälder kommer du troligtvis inte att få så mycket sömn som det är, så du behöver inte väcka din bebis för att byta blöja när den sover i lugn och ro. Detta gäller dock enbart om det är kiss som det handla om. Om din bebis har bajsat i blöjan bör du försöka att byta den så fort som möjligt för att undvika obehag för din bebis och röda, svidande stjärtar.

Bada bebis!

En bebis behöver inte bara en ny blöja för att hålla sig ren, utan du behöver även se till att bada din bebis med jämna mellanrum. Här är det inte helt ovanligt att man kanske badar sin bebis alldeles för ofta, t.ex. inför varje kvällsnattning. Rekommendationerna säger att du, till en början, bör välja en fuktig tvättlapp att göra rent din bebis med och därefter badda torrt med en mjuk handduk. När bebisen är liten så räcker det oftast med att fullt bada en gång i veckan. Det är dock ingen regel. Om din bebis älskar att bada kan du göra det oftare än så. Kom dock ihåg att bebisens hud är känslig och därför är det bra om du alltid har lite badolja i vattnet. Vattnet ska heller inte vara varmare eller kallare än 37-38 grader och var noga med att du håller i din bebis noga. Oljan i vattnet kan göra bebis hal som en ål och kan lätt glida ur dina händer om du inte har ett stadigt grepp eller bad-sits.