Har man mindre barn hemma är det viktigt att man har en del säkerhetsanordningar i hemmet så att barnen inte skadar sig då de leker eller blir nyfikna. Det finns ett flertal säkerhetsanordningar som man kan köpa men ibland får man vara lite kreativ och hitta egna säkerhetslösningar för vissa saker. Säkerhetsanordningar för hemmet skyddar dels barnen från att skada sig men också från att barnen kan göra saker som leder till olyckor i hemmet som exempelvis starta en brand.

När man ska göra sitt hem barnsäkert behöver man först identifiera de platser och ställen som kan utgöra en fara för barnet. Vanligtvis handlar det om lådor i köket där man förvarar knivar och andra vassa hushållsföremål. Kanske finns det trappor i bostaden eller en spis som inte har tippskydd. Det finns flera platser i ett hem där det är olämpligt att barn vistas själva som exempelvis toaletten och tvättstugan. För att öka hemmets barnsäkerhet kan man köpa färdiga barnsäkerhetsprodukter som man kan montera.

Montera barnsäkerhetsdetaljer

För lådor och skåp i köket kan man montera dörrlås eller lådlås som barnen inte själva klarar av att öppna upp. Spisen bör dels ha ett tippskydd men också säkerhetsanordningar som gör att barnet inte kommer åt plattorna eller kan öppna spisluckan. Finns det trappor kan man sätta upp en grind så att barnet inte ramlar ned från trappan. När barnen blir duktigare på att krypa och klättra kan man i vissa fall behöva sätta upp en grind även nedanför trappan så att barnen inte klättrar upp för trappan och riskerar att falla. En grind kan också vara bra att montera i dörröppningen om man vanligtvis brukar ha dörren öppen på somrarna.

För badrum och tvättstuga behöver man inga ytterligare säkerhetsdetaljer annat än att man ser till att hålla dörren stängd till dessa utrymmen. I vardagsrum och kanske även på andra stället i bostaden kan man sätta rundade gummiskydd på skarpa bordskanter. Har man mattor på golvet kan man använda glidskydd så att mattan inte far iväg så barnen ramlar. Självklart ska man heller aldrig lämna elprodukter med sladden i vägguttaget om man har barn närvarande, som exempelvis strykjärn, brödrost eller hårfönar. Skarvdosor bör man gömma bakom exempelvis teven och även använda skarvdosor med barnskydd. Det viktigaste skyddet då det kommer till barnsäkerhet är att alltid ha små barn under uppsikt av en vuxen.