Känner du att tvätt-högen i garderoben bara växer? Till middag har ni ätit färdigmat och mikro-mat under flera veckor och duscha har du inte ens tänkt

Känner du att tvätt-högen i garderoben bara växer? Till middag har ni ätit färdigmat och mikro-mat under flera veckor och duscha har du inte ens tänkt tanken på. Det enda du har hunnit med är att säkerställa så att din nya bebis är mätt, nöjd och utvilad och kvar av dig själv är nästan bara ett vrak. Oroa dig inte! För det första är du inte ensam och för det andra så kommer det komma många tillfällen då ni som föräldrar undrar vad sjutton det är som ni har gett er in på. Det är inte helt ovanligt att dessa tankar kan komma i samband med att bebis har startat ett skrik-maraton eller när du har stått och “skumpat bebis” i timmar utan att ungen somnat.

Kanske känner du att du inte orkar mer och kanske tänker du även att föräldraskapet inte alls var för dig. Det finns stunder då både du och din bebis kommer att gråta i kapp med varandra och du känner att du bara vill gräva ner dig någonstans och, ja, dö. När dessa känslor kommer finns det bara en enda sak som du kan göra som faktiskt hjälper och den saken är att andas. Andas, börja om, och andas igen. Det kan låta som väldigt basala knep, men sanningen är att det kan vara det enda som får dig att orka vidare.

Ett bra sätt att tänka är att alla människor kan klara av allting i 10 sekunder. När de 10 sekunderna har passerat kommer du att klara av 10 sekunder till. Sanningen är att det faktiskt är precis så det är och även om det kan kännas tungt i vissa stunder så kommer allting att passera, även det du befinner dig i just nu.

Sök hjälp

Känner du att känslan tar över dig och är kvarstående så kan det dock vara bra att söka professionell hjälp. Du kan t.ex. vända dig till ett sjukhus, BVC eller till din vårdcentralen om du känner att känslan kvarstår eller att du behöver stöd i ditt föräldraskap. Det är inte helt ovanligt att man kan känna att bebisen har förändrat vardagen mer än man var beredd på och det förekommer även förlossningsdepressioner som kan vara svåra att ta sig igenom själv.