Att leka är livsviktigt både för barn och vuxna. Genom att leka med ditt barn eller barnbarn kan du skapa starkare band och bli en viktigare del av barnets liv. Det gäller förstås för dig som arbetar med barn också. Nedan hittar du mer information om varför det är så viktigt att leka.

Alla kan leka

Oavsett om du har mycket av ditt eget barnasinne kvar eller om du inte är van vid att leka längre så kan du lära dig att leka och att uppskatta att leka på nytt. Det handlar inte om att du som vuxen ska gå in och styra barnet i leken, snarare tvärtom. Det handlar om att vara en del av ditt barns lek och leka med ditt barn på barnets villkor.

Det går naturligtvis alltid att anpassa leken om du lider av exempelvis artros som kan påverka din mobilitet. Om du tror att du lider av exempelvis artros kan du läsa mer om sjukdomen på Artros.org och få rätt hjälp på en gång. På det sättet måste det inte påverka leken med ditt barn eller barnbarn heller.

Det finns lika många sätt att leka på som det finns barn som leker. Det innebär att det också blir lättare för dig som vuxen att delta i en del av lekarna om du har svårt för att delta i allt. Att leka med barn går att göra både inomhus och utomhus samt med material eller utan. Som vuxen kan det vara svårt att helt fantisera ihop en egen lek utan extra hjälp och om du tillhör dem som tycker att det är svårt kan du alltid börja med att leka affär eller bibliotek med ditt barn. På det sättet kan ni leka med saker som ni redan har hemma samtidigt som du slipper försöka hänga med i barnets vilda fantasi, om du inte vill.