På många grundskolor i Sverige är det vanligt att eleverna i årskurs 9 har en bal under vårterminen. Denna bal kan vara ett fantastiskt minne och en oerhört positiv upplevelse för många elever men det kan vara lite svårt att som förälder veta hur man ska göra det till den där absolut bästa kvällen som ens barn kommer ihåg för resten av sina liv. Här kommer några tips på hur man som förälder kan tänka när ens barn har bal i nian.

Kläder

Det kan till en början vara bra att tänka på vad ens barn vill ha på sig. En stor del av balen består nämligen av glädjen kring att få klä upp sig och ha kläder som signalerar en riktigt festlig stämning. Killarna brukar ofta vilja ha kostym och därför kan det vara en bra idé att tidigt leta efter kostym för ungdom på nätet. Fördelen med att leta på nätet är att det ofta finns ett större utbud än vad det gör i butik och du kan därför köpa något till ditt barn som han eller hon verkligen trivs i.

Mat och underhållning

En annan sak man kan tänka på när det börjar närma sig balen är innehållet på kvällen där olika lekar och aktiviteter brukar vara uppskattade inslag. Ofta brukar föräldrarna få ta ett visst ansvar för att styra upp kvällen och det kan vara bra att tänka till kring saker som till exempel mat. Här är det såklart väldigt viktigt att lyssna in eleverna för att kunna anpassa kvällen efter deras önskemål, så att den blir en kväll som de kan minnas länge. Dessutom kan man tänka till kring saker som aktiviteter. Att lärare och föräldrar bjuder på sig själva genom till exempel olika framträdanden brukar bli väldigt uppskattat.