Som förälder kan det ibland kännas smått hopplöst det här med rutiner i hemmet. Samtidigt är det inte roligt att som mamma eller pappa behöva vara för hård mot det käraste man har. Det gäller med andra ord att hitta en balans som fungerar, både vad gäller helg och vardag.

Skärmar av alla de slag

Idag har många föräldrar en stor utmaning att begränsa barnens skärmtid, något som leder till upprepade konflikter därhemma. Trots allt är det svårt för barn att se skadan med att sitta timme efter timme framför tv:n eller datorn, eller med mobilen framför ögonen. Här måste den vuxne kunna sätta upp vissa regler för att det inte ska gå över styr. Det är av den anledningen inte ovanligt att det sätts upp en viss tid som sonen eller dottern får använda TV-spelet m.m. I mobiltelefonerna finns vissa tillämpningar där det som vuxen går att begränsa tiden som enheten används. Här är dock balansen svår; det är inte roligt att telefonen plötsligt stänger av sig mitt i ett Snapchat-samtal o s v. Nej, begränsningen på digital väg är nog inte det optimala i det här fallet – det är antagligen bättre att som vuxen sätta upp en tid och sedan säga till när det är dags att avsluta.

Rutiner vid läggdags

En rutin som också är trixig att få till för många familjer är själva sänggåendet om kvällarna. Handen på hjärtat, hur många har egentligen barn som själva känner att det börjar bli dags att gå och lägga sig? Det här är en källa för irritation i många hushåll, så misströsta inte om det här känns som ett hopplöst kapitel i vardagen. Receptet för att få det här att lyckas är långt ifrån självklart eftersom alla barn trots allt är olika, men svaret handlar om att få till en rutin – och sedan hålla sig till den. Barn uppskattar rutiner, åtminstone undermedvetet, och det är viktigt att göra nattningen till en skön stund att istället se fram emot.

Hur ska det då gå till? Det är bra att börja med rutinen redan från unga år, så blir det inte så mycket av en kamp senare. Se till att börja med att barnrummet är mysigt och inbjudande, med lite skön kvällsbelysning. Favoritgosedjuren bör vara på plats (eftersom de ju också ska sova) och framförallt – försäkra dig om att sängen verkligen är bekväm för den lilla. Du hittar alla tillbehör du behöver – och lite till – hos Bigbaby som har ett stort sortiment barn- och babyprodukter. Gör det också till en vana att läsa något tillsammans på kvällen; det gör upplevelsen extra mysig samtidigt som själva läsningen också är viktig. Oavsett om det handlar om en serietidning eller en bok är läsningen något mycket viktigt för barnets utveckling.