Det är fantastiskt att spendera tid ihop med barnen men det behövs också tid för dig själv för att kunna ladda batterierna. För att få till egentid under småbarnsåren krävs det ett evigt pusslande med det stora livspusslet för att få det att gå ihop. Att få till egentid tillsammans med partnern är ännu svårare, för vem ska då ta hand om barnen? En lösning för att lyckas frigöra mer tid är att anlita en barnvakt. Det finns till exempel barnvakt i Malmö för alla som bor där.

Prioritera vuxentid

Många vill såklart prioritera barnen över allting annat och det är inte alls fel, bara det finns en balans. Ett äktenskap eller ett samboskap vårdar inte sig självt och inte heller relationen till sig själv. I USA har det länge varit vanligt att familjer anlitar en nanny och under de senaste åren har även barnpassning i Sverige ökat och allt fler anlitar hjälp med barnen.

Barnen bygger nya relationer

Det är inte bara positivt för de vuxna med att anlita en barnvakt utan barnen kan också få ett stort utbyte av att vara med en annan vuxen som är engagerad. Barnen kan, om det är samma barnvakt, bygga en relation, vilket är givande för barnet. Det är många vuxna som hade barnvakt när de var små som minns tillbaka på den tiden med glädje och värme.

Knep som underlättar

När du ska lämna ditt barn med en barnvakt är det bra att fasa in den nya personen i barnets liv genom att ta små steg i början. Det är bra för barnet att vara i hemmiljön första gångerna och att inte barnet blir lämnat en för lång stund. Bygg upp en trygghet hos barnet genom att visa att du faktiskt kommer tillbaka. Innan du ska lämna barnet är det väldigt bra att förbereda barnet i god tid innan. Ett tips är att prata mycket positivt om vad barnet och barnvakten ska göra för spännande saker så att det känns roligt. När du går är det viktigt att du inte smiter iväg utan att ni säger hej då till varandra. Det kan också vara bra att skriva ner barnets rutiner på ett papper så att barnvakten inte behöver hålla allt i huvudet. Men samtidigt är det inte vilken kväll som helst när barnvakten är där så det kan vara en god idé att släppa lite på tyglarna som att barnet kanske får fler sagor eller något extra gott. Då kommer barnet förmodligen förknippa tiden med barnvakten som något roligt och speciellt. Alla barn är olika och vissa barn anpassar sig snabbt till nya situationer medan andra tar längre tid på sig. Så ha inte bråttom utan låt det ta sin tid, det kommer löna sig i längden senare.

Njut av den egna tiden

Som vuxen är det viktigt att inte försöka vara orolig eller plågas av dåligt samvete, det kommer inte att gynna dig. Försök att släppa allt sådant och njut av din tid utan barnen. Det kommer bli mysigt när ni ses igen. Att få längta efter dina barn kan också vara bra och positivt för relationen.