Har du testat alla knep som du kan komma på och har du kanske lusläst efter klassiska metoder på nätet, men utan resultat? Oroa dig inte. Att potträna är en konst i sig och den kan vara riktigt svår att bemästra. När barnet väl lyckas ses det gärna som en rätt ordentlig milstolpe, men visst kan vägen dit vara svår, både för föräldrar och för barn. Även om det inte är en dans på rosor kan man faktiskt, med hjälp av lite annorlunda knep, lyckas riktigt bra och göra potträningen till något roligt.

Udda knep till lyckad potträning

1. Låt potträningen ta tid, och här är vi verkligen bokstavliga. Se till att du faktiskt sätter av tid för att potträna varje dag. På så sätt minimerar du risken för att hela processen ska kännas stressig för både dig och barnet. Ett tips är att avsätta en hel helg enbart för potträning. Du kan också välja att småstarta genom att erbjuda pottan då och då, för att därefter avsluta med just en sådan helg.

2. Klistermärken är roligt och kan vara ett sätt att uppmuntra ditt barn till att använda sig av pottan. Denna metod fungerar främst på de barn som är ointresserade av den, men alla kan naturligtvis må bra av uppmuntran. Varje gång barnet sätter sig på pottan ges beröm. Om det däremot lyckas komma något kan ett fint klistermärke delas ut. Sätt klistermärkena på badrumsdörren så att ditt barn får se sin samling. Får ni inte bort dessa efteråt kan ni alltid köpa snygga innerdörrar på nätet med modern design.

3. Att göra nummer två kan vara lite extra läskigt när man är liten. Många barn kan bli rädda och tror att det är en del av barnet själv som försvinner. Har du ett barn som känner sig extra orolig över detta finns det många riktigt bra böcker för barn som visar hur kroppen fungerar. Det är mat som kommer ut, inget annat.

4. Pottans utseende kan faktiskt vara avgörande för hur potträningen går. Det finns pottor som ser ut som racerbilar, gulliga elefanter, valar, och nallebjörnar med öron. Pottorna förekommer också i mängder av olika färger och med små dekaler eller fötter på. Vill du ha en riktigt unik potta kan du testa de som spelar musik när barnet har lyckats gå.

5. Muta! Jo, vi vet faktiskt precis hur svårt det kan vara att få barnet att använda sig av pottan och här är vi helt för att använda olika typer av mutor. En liten muta för att barnet ska sätta sig på pottan, en liten större muta om det kommer något och en extra bra muta om barnet även testar på att torka sig själv. Muta på, vi stödjer dig!