Det finns få saker som är så roliga att planera som ett barnkalas. Barn är dessutom väldigt tacksamma, så det är sällan allt måste vara “perfekt”. Trots det är det ändå väldigt många föräldrar som lägger mycket vikt på att anordna ett så festligt kalas som möjligt. De traditionella 90-tals kalasen är ett minne blott och nu är det mer personlighet som gäller.

Även om det i teorin är väldigt enkelt att sätta ihop ett barnkalas så finns det en del saker som kan vara bra att tänka på. Du kanske tror att du har listat ut allt redan, men sen står du där på kalasdagen och inser att kakorna inte räckte, att saften är slut eller att ballongerna du hade i städskåpet var för gamla och därmed sprack. Det är inte speciellt roligt. Vi har dock lösningen på problemet och här får du ta del av våra bästa tips för ett riktigt lyckat barnkalas.

Checklista för barnkalaset

Inbjudningar – Inbjudningarna är ett mycket viktigt steg i att bjuda in till barnkalas. Många använder sig idag av mejl eller sms, men det är något mycket speciellt med att få en alldeles egen inbjudan på posten. Med hjälp av invajt kan du skapa inbjudningskort online och sedan beställa hem så många som du behöver.

Fika och dryck – Är det ett barnkalas för mindre barn som du ska anordna så bör du inte bjuda på läsk. Satsa istället på “MER” eller varför inte sockerfri saft från Funlight? Barnen kommer att få i sig tillräckligt med socker ändå och dessutom är det inte alla som gillar bubblor (eller föräldrar som uppskattar). Se till att ha en tårta på plats, men överdriv inte med snacks. Det är sällan allt blir uppätet ändå.

Engångsartiklar – Ja, det kanske inte är det bästa för miljön, men vid ett enstaka tillfälle kan det vara bra att använda sig av engångsartiklar, speciellt vid kalas. För det första så behöver du inte oroa dig för att glas och tallrikar går sönder om de åker i marken, och för det andra så kan du köpa riktigt fina muggar och tallrikar med dekorationer, mönster eller kanske barnets favoritfigur på.

Musik och lekar – Behöver du se till att hålla stämningen på kalaset eller har barnen blivit för vilda, och behöver samlas? Ingen fara! Genom att leka lekar får barnen möjlighet att umgås tillsammans på ett mer organiserat sätt. Testa “Hela havet stormar”, “Björnen sover” eller varför inte “Svanskull” om det finns tillräckligt med utrymme.

Fiskedamm – Ett kalas avslutas nästan alltid med fiskedamm, det har blivit som en tradition. Även här är det viktigt att inte överdriva. Lägg ner några godisbitar, men satsa kanske även på några roliga klistermärken eller annat som fyller ut.