Barn mår bra av att röra på sig och att ha en hobby eller ett fritidsintresse. Nog för att datorer och andra spel är bra, men det är även viktigt att komma ut i luften, röra på sig och träffa vänner. Ett intresse kan ge både vänner, frisk luft och motion på olika sätt.

Vad ska barnet välja?

Det kan vara svårt att veta vad barnet är intresserad av, men det går att ta reda på genom att låta barnet prova på olika saker. Det finns prova på-dagar inom det mesta, och inom idrotten finns det oftast möjlighet att få prova på ett par gånger innan barnet bestämmer sig för om det vill fortsätta eller inte.

När barnet har kommit fram till vilken sysselsättning det vill ha kan det vara klokt att inte köpa för mycket utrustning på en gång, det är bra att ge det en termin som test innan det börjar investeras i ny utrustning eller annat material. Kläder och utrustning går till stor del att låna, eller att köpa lite billigare begagnat. Du som förälder kan även hitta en del på loppis och second hand-butiker. Det finns second hand för det mesta, från gamla garageprylar till helt nya märkeskläder, och varför lägga mer pengar än du behöver?

Positiva effekter på många sätt

Att vara med i en klubb kan ha väldigt positiva effekter på barnet eftersom det lär sig gemenskap och kamratskap, men även att hjälpa till med saker och ting. Det är vanligt att klubbar behöver tillskott i kassan genom att barn och föräldrar hjälper till att sälja olika saker för att få in pengar till klubben. Med hjälp av saljdirekt.se kan idrottsklubbar och skolklasser få in lite extra pengar snabbt och smidigt för att kunna köpa in utrustning eller åka på läger.

Barn som rör på sig varje dag får en bättre hälsa och högre bentäthet, vilket är positiva hälsoeffekter som individen har stor nytta av som äldre, då det inte är lika lätt att drabbas av benskörhet eller benbrott. Dessutom ger motionen en bättre vikt, mer muskelmassa och mindre snedbelastning och förslitningsskador. En bra grundkondition är väldigt viktigt, och för att hjälpa ditt barn och motivera det för att fortsätta träna är det bra om du som förälder också börjar röra på dig. Varför inte ta gemensamma joggingrundor, besöka simhallen tillsammans eller gå lite längre promenader i kuperad terräng tillsammans med familjens hund?

För stor press får barn att lägga av

Det har tyvärr blivit en trend att barn slutar att idrotta när de kommer upp i de yngre tonåren, och detta beror i många fall på ändrade intressen som är helt normalt i tonåren. Det finns indikationer på att det även beror på för hård press på barnet, att specialisering eller toppsatsning krävs och att intresset då känns som ett tvång och förlorar sin glans, men även att föräldrarnas förväntningar blir för höga.

Du som förälder måste backa ett steg, leda, uppmuntra men ändå vara lyhörd, och vara just förälder. Inte coach. Lycka till!