Många barn som kommer upp i tonåren vill gärna ta ett sommarjobb för att få in lite extra pengar utöver de slantar som barnbidraget, studiebidraget eller veckopengen ger. Vissa barn kanske fungerar tvärtom – de är lata som attan och vill ha sommarlovet för sig själva. Dock finns det en del frågeställningar som kan uppkomma kring sommarjobb och vi ska ta oss en titt på dem.

När kan sommarjobb bli aktuellt?

Vi i Sverige motsätter oss all form av barnarbete så innan ditt barn har kommit upp i 15-årsåldern bör man slopa ett tyngre heltidsjobb under sommaren. Visst kan ett yngre barn vara med och hjälpa föräldrar eller släktingar på kaféet eller i verkstaden, men då är det bra om det mest sker på kul, så att säga. Det är emellertid viktigt att ge barnet lite pengar för de saker det uträttat även i föräldrarnas företag. Det bäddar för lust att jobba senare. Det kan även röra sig om lite medhjälp till blåbärsplockning på landet eller att skura båthuset. Om du som förälder tidigt i barnens liv visar att det lönar sig att arbeta (om än enkelt och lätt i början) kan det bli gynnsamt för utvecklingen.

Var hittar man sommarjobb?

Sommarjobb för ungdomar går att hitta lite överallt. Kommunerna brukar skylta med att det är dags att ansöka under våren så att platserna fylls lagom till sommaren. Gå in på deras hemsida eller titta efter stora skyltar i städerna. Många barn får även sina sommarjobb via kontakter från kompisars föräldrar vars företag behöver hjälpredor under sommaren. Sedan finns naturligtvis alternativet att kontakta ett bemanningsbolag angående lite viktigare roller, men då kan det handla om ungdomar i lite högre ålder. Titta även på Arbetsförmedlingens hemsida och se vad som väntar.

Ska man ta betalt hemma?

En fråga som många föräldrar ställer sig är om man ska ta betalt av barnens sommarjobbslön så att de kan bidra med något medan de bor hemma. Detta är givetvis en smaksak. Dock kan det vara klokt att låta barn som tar sitt första sommarjobb ha pengarna för sig själv. De kanske vill unna sig en första resa med kompisar eller köpa sig något fint inom kort. Barn växer upp så fort ändå och måste ta itu med arbetslivet under många år framöver. Skäm inte bort barn men låt dem heller inte ta för mycket ansvar för tidigt i livet. Låt de åtminstone vara barn ännu en tid.

Om barnet däremot är över 18 år och myndig eller bor hemma senare i livet och därmed räknas som vuxen, är det inte mer än rätt att du som förälder tar lite för hyra och mat hemma. Visst kan du vara lite generös men låt inte vuxna barn bo hemma gratis!