Aktiviteter av olika slag brukar vara uppskattade av de flesta i familjen, och finns det olika intressen kan man alltid skifta mellan att låta varje familjemedlem få bestämma aktivitet. Det skapar minnen och knyter banden mellan er starkare.

Njut av skogens lugn och glädje

Även om ni kommer ut på många olika slags äventyr och får mängder av olika erfarenheter, är skogs- och naturvistelser något som är både roligt, spännande och dessutom har fullt av positiva effekter både för kropp och själ. Att spendera tid ute i skogen uppmuntrar till lek och upptäckter och är ni där hela familjen kan ni tillsammans lära er mer om allt ni hittar bland träden, på marken, under stenarna och i luften. Ta med er kikare, lupp, papper och några böcker om insekter och fåglar eller kanske träd och svampar så har ni mängder med intressanta upptäckter framför er. Forskning visar också på hur skogsvistelser är riktiga hälsokickar, då de stärker immunförsvaret, sänker blodtrycket och mildrar stress, bara för att nämna några saker. Så medan några i familjen är ute på äventyr kan du ta långsammare steg, insupa skogen med alla dina fem sinnen och känna hur det när din själ. Sätt dig ner i den mjuka mossan en stund, dra handen över gammal bark eller krama ett stort, majestätiskt träd. Blunda och lyssna på alla skogens ljud (bortom barnens skratt). Det är verkligen en upplevelse att komma ut i naturen, och har ni inte tillgång till skogen kan en park eller annat grönområde också göra gott för kropp och knopp.

Gör ni sådana här utflykter, eller andra aktiviteter som samlar familjen, till något återkommande så skapar ni väldigt fina förutsättningar för att stärka banden mellan er. Ni skapar minnen tillsammans som kommer följa er allihop under många år framöver.