Julen är en dyr högtid för många och tyvärr ofta en stressig högtid för föräldrar som vill uppfylla barnens önskningar samtidigt som alla julbestyr ska hinnas med. Ett bra tips är att kombinera julkalender med de julförberedelser som ska göras.

Istället för en vanlig julkalender kan man göra en upplevelsekalender för barnen där man som förälder smidigt väver in julförberedelser. En “lucka” kan vara att baka pepparkakor, gå på något barns luciafirande, titta på stadens julpynt, eller kanske att koka skinka. Viktigt är att inte vara för överambitiös utan lägga in sådant som ändå ska göras och gärna på ett smidigt sätt. Varför inte klicka hem en julgran tillsammans som en aktivitet och ha “klä julgranen” som en aktivitet dagen efter? Eller prova en maträtt med julingredienser i?

Att göra 24 unika julaktiviteter kan bli rätt tungt ändå, så ta gärna enklare saker på vardagarna. T.ex. “julfika framför julkalendern på TV”, “åka pulka” eller “skriva en önskelista”, eller så kanske ni tar det första glaset julmust för säsongen till middagen någon dag? Ha gärna lite flexibilitet i att flytta runt aktiviteterna beroende på väder, andra inplanerade aktiviteter och allmän energi hos familjen. Julkalendern kan utformas genom att man hänger upp en julstrumpa i vardagsrummet och kvällen innan lägger i en lapp där nästa dags aktivitet står.

På det här sättet blir hemmet inte lika fullt av leksaker utan istället fullt av minnen och familjen kan ta några roliga steg tillsammans med de aktiviteter som hör julen till!