Visst kan det vara lätt att göra en sak och säga till sitt barn att göra en annan? Du är ju trots allt vuxen och vet vad du klarar och inte klarar av.

Visst kan det vara lätt att göra en sak och säga till sitt barn att göra en annan? Du är ju trots allt vuxen och vet vad du klarar och inte klarar av. Ditt barn å andra sidan ska äta vid specifika tider och dessutom äta upp alla grönsaker som finns på tallriken, även om du själv har lämnat både tomater och broccoli kvar. Känner du igen dig? Då är det dags att sluta. Åtminstone om du vill ha ett barn med både matlust och matglädje i framtiden. Som du säkerligen vet så kommer barn inte att göra som de blir tillsagda (åtminstone inte i de flesta fall), utan de kommer istället att göra precis det du gör.

Som förälder är det därför viktigt att du är en förebild för ditt barn. Det kan handla om att du äter upp all mat som du har tagit på din tallrik, att du visar att du njuter av att äta god mat tillsammans och att du t.ex. vågar testa dig på nya livsmedel och smaker. Om du kan lyckas med detta kan du vara säker på att du har ett bra försprång för att se till så att dina barn inte bara fåt matglädje, utan att de även får en sund relation till mat överlag.

Barn gör dock inte alltid som vuxna gör ändå och då kan det vara bra att engagera barnet mer i middagen. Det kan vara mycket roligare att testa på nya saker om man får följa med till affären och välja ut de ingredienser som ska användas och sedan hjälpa till att tillaga. I många fall blir det då roligare för barnet att äta, när man vet att man har fått bestämma vad som ska tillagas och fått hjälpa till i processen.