Det är inte ovanligt att man fastnar i gamla mönster när ens barn har börjat att matvägra. Kanske är man säker på att barnet äter korv, köttbullar och

Det är inte ovanligt att man fastnar i gamla mönster när ens barn har börjat att matvägra. Kanske är man säker på att barnet äter korv, köttbullar och makaroner och fortsätter därför att enbart servera dessa rätter. Man varierar mellan falukorv och prinskorv, snurrmakaroner och fjärilsmakaroner för att säkerställa att barnet får i sig mat, men även om barnet har tappat matlusten är det viktigt att fortsätta presentera nya rätter.

BVC går man till ända till barnet fyller 5 år. Det betyder att det kommer att ske återkommande kontroller för att säkerställa att ditt barn växer som det ska. Om du inte har fått några andra direktiv från BVC är det bra om du fortsätter att servera varierande kost och inte reservera några specifika livsmedel. Orsaken till detta är för att ditt barn ska få möjlighet att presenteras för olika rätter och olika smaker, men även för att du ska minimera risken för att ditt barn kommer lära sig att specialkost serveras om man matvägrar. Barn är smarta.

Visst kan det bli en hel del trilskningar vid matbordet, men låt dig inte beröras för mycket. Servera den mat som du tycker är god och variera precis som du annars skulle ha gjort. Många föräldrar är rädda för att barnet ska sluta växa eller helt enkelt inte få i sig den näring som behövs, men oroa dig inte för mycket. Du behöver inte ringa sjukvårdsrådgivningen eller ta kontakt med vårdcentralen direkt. Det absolut värsta som kan hända är att barnet bara plockar i sig av det som gillas mest, äter lite mindre den dagen eller tar igen sin hunger när det är dags för nästa måltid igen. Till slut tar hungern oftast över och barnet äter ändå.