Att amma kan faktiskt göra mycket ondare än man kan tro. I bebisböckerna som man har läst och på diverse föräldrasidor på nätet får man se ljuva bilder av en modern som ömt ammar sitt barn, men verkligheten ser oftast helt annorlunda ut, åtminstone i början. Att få ont av att amma är något som är otroligt vanligt och något som de allra flesta nyblivna mammor får uppleva med en chock. Det kan även vara svårt att få igång amningen ordentligt och få barnet att greppa rätt. Bara detta i sig kan vara obehagligt och orsaka sår.
Om du har bestämt dig för att amma ditt barn är det viktigt att ni kommer igång redan vid ert första möte. Det betyder att du och bebis bör ligga hud mot hud redan direkt efter förlossningen. Det brukar nämligen inte ta speciellt lång tid innan bebisen själv börjar att leta efter bröstet. Ibland bara någon timme eller två. Var beredd på att de första dagarna kan vara riktigt tuffa för både dig och ditt barn. Dina bröstvårtor ska vänja sig och utöver detta ska även utdrivningseffekten sätta igång. Din bebis kommer att kämpa den med. Barnet ska lära sig hur man greppar tag om bröstet på ett korrekt sätt.
Lämna inte BB innan amningen fungerar
Vi rekommenderar att du inte lämnar BB innan du känner dig helt säker på att amningen fungerar som den ska. På BB finns det nämligen fullt med utbildade barnmorskor som har stor kunskap och erfarenhet av att hjälpa nyblivna föräldrar att komma igång med amningen. Om det krånglar kan du t.ex. snabbt be om hjälp för att få det rätt eller få tips och råd om hur du kan gå tillväga för att hjälpa din bebis till ett bättre grepp.
Det är dock inte alla som väljer att amma sitt barn och det är inget fel med det. Det kan handla om att man själv inte känner sig bekväm med amningen, att den inte fungerar som den ska eller att man helt enkelt inte har tillräckligt med mjölk, något som är vanligare än man kan tro. I dessa fall kan man istället välja att flask-mata sin bebis och då kan det vara bra att ha kunskap i detta innan. Du bör t.ex. leta upp information om vilken typ av ersättning det är som du bör använda dig av och ha med dig detta, samt en flaska till förlossningen redan från start. Hud mot hud är dock minst lika viktigt när du flask-matar som när du ammar med egen bröstmjölk och hjälper dig och bebis att få en bättre och starkare anknytning till varandra. När bebisen letar efter bröstet så ger du då istället flaskan.