Vad du måste tänka på när du köper barnvagnar

Home / Vad du måste tänka på när du köper barnvagnar

Vad du måste tänka på när du köper barnvagnar

Barnvagnar är ett viktigt inköp för familj

Att köpa barnvagnar är förenat med ångest. Tester avslöjar nämligen många barnvagnar som livsfarliga. De brister ofta i stabilitet, handtag och bromsar. Därför överväger föräldrar noggrant sitt beslut innan de köper en vagn. För att undvika osäkra barnvagnar är det några saker du ska undersöka.

Det finns några uppenbara saker att ha i åtanke. Breda hjul, exempelvis, fungerar bättre i svårare terräng. Mindre hjul är istället smidigare när du promenerar i stan eller när du handlar. Fyra hjul är alltid mer stabilt än tre hjul. Sulkyvagnar är i regel skörare i sin konstruktion, men tacksamma att använda när man är på resande fot. Tänk därför på vilken vagn du kör och var du för tillfället är.

Diskussionen huruvida barnen ska sitta framåt eller bakåt fortgår. Psykologer verkar dock vara överens om att barn är i större behov av att ha ögonkontakt med sin förare än att se vyerna framåt. Ögon­kontakten med barnet i vagnen främjar dessutom barnets språkutveckling. Kommunikationen innebär också att barnet skrattar oftare vilket har en positiv effekt på barnets utveckling När psykologer jämfört puls på barn som suttit framåt respektive bakåt har testerna visat att barn som tittar på den som kör är mer avslappnade.

Ofta är det nära till hands att tro att dyra vagnar per automatik är mer hållbara och säkra än billigare vagnar. Detta är dock långt ifrån sanningen. När du ska köpa en barnvagn ska du kontrollera vagnen själv. Saker du bör undersöka är huruvida det finns en säkerhetsspärr som hindrar vagnen från att fällas ihop av sig själv. Bygeln och sätet ska dessutom vara större än barnets huvud.

En del barnvagnar har avtagbara hjul. Kolla så att det finns en säkerhetsspärr även där samt att den fungerar. Kolla även så att parkeringsbromsen fungerar som den ska innan du använder bromsen – bromsen ska låsa båda hjulen. Om du provkör vagnen ska du även anstränga den för att se vad den behöver för att tippa. Se även om selen har ett säkert ställe att fästas.

När köpet är i hamn måste du underhålla vagnen för att den ska vara säker även i fortsättningen. Du kan exempelvis använda olja och rostskyddsspray för att behandla hjul och underrede. Håll även koll på tyget eftersom tyg kan börja mögla om tyget varit fuktigt under en längre tid.

barnvagnar